יום חמישי, 11 בפברואר 2016

סרטן המעי הגס

סרטן המעי הגס הוא אחד הגידולים הממאירים השכיחים בחברה המערבית, ועל פי ההערכות 1 מכל 20 בני אדם צפוי לחלות בסוג זה של סרטן. סיכויי הריפוי שלו עומדים ביחס ישר לשלב המחלה בעת גילויה, ולכן ישנה חשיבות רבה לגילוי מוקדם של מחלה זו.

גורמי הסיכון העיקריים
גיל: למרות שסרטן המעי הגס יכול להופיע בכל גיל, השכיחות הולכת ועולה עם הגיל, ורוב המקרים מתגלים באנשים מעל גיל 50.

רקע משפחתי: ישנם מספר מצבים גנטיים בהם יש נטיה מוגברת ליצירת גידולים של המעי הגס באותה משפחה. אולם גם במצבים בהם לא נמצא פגם גנטי ברור. עצם קיום בן משפחה מדרגה ראשונה או שנייה עם סרטן המעי הגס מגביר את הסיכון להתפתחות סרטן זה.

מחלות מעי דלקתיות כרוניות, כגון קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן.

מחלות ממאירות אחרות, כמו סרטן הרחם, סרטן השחלה, סרטן הקיבה וסרטן השד.

כיצד זה מתחיל
רוב גידולי המעי הגס מתחילים כתוצאה מהתרבות לא מבוקרת של תאי מעי היוצרים גידול שפיר הנקרא פוליפ.  הפוליפים יכולים לגדול בהדרגה במשך שנים, עד שבשלב מסויים מתחולל בהם שינוי ומופיע בהם סרטן.  הבנת תהליך זה חשובה מפני שנראה שבמקרים רבים טיפול בפוליפים בעודם שפירים יכול למנוע התפתחות סרטן המעי הגס.

הסימפטומים
גידולים רבים במעי הגס, בין אם הם שפירים או ממאירים, אינם גורמים לכל סימפטומים עד שהם מגיעים לגודל נכבד ולשלב מתקדם. סימפטומים שכיחים כוללים:
דימום דרך פי הטבעת: במקרים רבים דימומים אלו מיוחסים לבעיות אחרות כגון טחורים, דבר הגורם לאיחור באבחנה.  דימום דרך פי הטבעת באדם בגיל בו שכיחים גידולי מעי, או עם גורמי סיכון כלשהם, מחייב בדיקה של המעי, גם אם יש טחורים או סיבה אחרת לדימום.
אנמיה: כל חסר דם לא מוסבר מחייב בדיקה של מערכת העיכול.
שינוי בהרגלי היציאות: עם עצירות מתגברת או שלשולים חדשים.
כאב וירידה במשקל יכולים להצביע על גידול בשלב מתקדם יותר.

האם ניתן להפחית את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס?

מאחר שחלק גדול מהגידולים הממאירים של המעי הגס מתחילים כפוליפים שפירים, טיפול מוקדם בפוליפים אלו יכול להוריד את הסיכוי לחלות בסרטן המעי הגס. הבעיה היא שלרוב פוליפים אלו לא נותנים כל סימפטומים או סימנים. 
לכן מומלץ לאוכלוסייה בגיל המתאים, או עם גורמי סיכון, לעבור בדיקה לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס גם ללא כל סימפטומים. 
ישנן מספר דרכי בדיקה אפשריות ואין כיום הסכמה מוחלטת לגבי דרך הבדיקה הנחוצה.  האגודה הישראלית לכירורגיה קולורקטאלית והאיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה (כמו גם אגודות אמריקאיות ואירופאיות) ממליצות על קולונוסקופיה כבדיקה היעילה לגילוי מוקדם ולטיפול בפוליפים.  

נראה כי לאנשים ללא גורמי סיכון נוספים רצוי לבצע את הבדיקה הראשונה בגיל 50, ולאנשים להם גורמי סיכון אחרים מומלץ להתייעץ עם רופא הבקיא בתחום זה. אם הבדיקה תקינה לחלוטין, כדאי לחזור עליה במרווחים של 5 עד 10 שנים.  לאחרונה נכנסת בדיקת הקולונוסקופיה הוירטואלית כבדיקה שיכולה לשמש לגילוי מוקדם של פוליפים וגידולים של המעי, כאשר נצפים גידולים אלו, יש לבצע קולונוסקופיה לצורך הטיפול בהם.

מהו הסיכוי להחלים מסרטן המעי הגס?


סרטן המעי הגס הוא גידול ממאיר, וישנם מקרים בהם הגידול חוזר או מתפשט במידה כזו שאינו ניתן לריפוי.  אולם כאשר הגידול נכרת בשלביו הראשונים, שעור הריפוי המלא הוא גבוה מאוד. גם כאשר הגידול מתגלה בשלבים מאוחרים יותר, שילוב של טכניקות כירורגיות וטיפולים משלימים כגון כימותרפיה או טיפולים בהקרנות יכולים להביא לריפוי באחוזים לא מבוטלים, ולשפר מאוד את איכות החיים באחרים.

המרכז לכירורגיה הוא פרי חזונם המשותף של טובי המנתחים בארץ שנועד, לראשונה בישראל, לספק שירותי רפואה מתקדמים ברמה המקצועית הגבוהה ביותר של בית חולים פרטי, בנוחות של טיפול אישי ובעלות השווה לכל נפש. אתר המרכז לכירורגיה: http://www.surgicalgroup.co.il/ פרופ' מיכה רבאו: מנהל היחידה לטיפול במחלות המעי הגס והרקטום ב"איכילוב", ומומחה בולט בכירורגיה של מערכת העיכול.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה